Skip to content
jonge haasjes

We hebben inmiddels al 2 jonge haasjes op de Toevlucht. Vaak worden hazen te onrechte meegenomen. Er bestaan hardnekkige misverstanden over jonge hazen. Ook is het onjuist dat als het haasjes door mensen zijn aangeraakt verstoten worden door hun moeder.

Als mensen een jonge haas vinden denken ze vaak dat het diertje door de moeder is verlaten. Dit is onjuist. Jonge hazen kruipen al na een tot drie dagen van hun geboorte plek weg en verstoppen zich. Een uur na zonsondergang komt de moeder haas haar jongen voeren. Dit gebeurd op de geboorteplek en duurt maar drie minuten. Het is één van de wonderen van de natuur dat de jonge haasjes hun geboorte plek steeds weer terug vinden. Daarna verdwijnt de moeder weer tot de volgende dag. Dit gaat door tot de hazen zelfstandig zijn.

Dus laat jonge haasjes zitten waar je ze vindt. Ze zijn alleen, maar niet door hun moeder verlaten. Zelfs als hun moeder is gedood dan nemen tantes, die jonge in de buurt hebben liggen, de voeding over. Wat wel een reden is om een jong haasje mee te nemen, als het terrein waar het dier zich bevindt volkomen vernietigd wordt. Neem bij twijfel altijd eerst contact met een lokale opvang of dierenambulance op.

Back To Top