Skip to content
WAT DOE JE ALS JE EEN JONGE VOGEL VINDT?

Heeft u een vogel gevonden?

Probeer dan eerst de situatie in te schatten: is het dier gewond, verzwakt of een weesdier, neem dan contact op met de lokale Dierenambulance. In sommige gevallen is ingrijpen niet de beste optie. Vooral jonge vogels die in een veilige groene omgeving zitten, zijn vaak nog bezig zelfstandig te worden. Meestal zijn de ouders wel in de buurt en is het niet nodig het dier uit zijn omgeving te halen.

De drukste periode bij de Toevlucht breekt aan in april. Vooral na zachte winters, worden er in een paar weken tijd wel honderden jonge vogels gebracht. Denk aan eendjes, meerkoeten, reigers, gansjes, zwaantjes, merels, kool en pimpelmees.

Midden mei komen de scholeksters, meeuwen, spechten en roofvogels naar de opvang. Ook lijsters, spreeuwen, mussen worden met tientallen gebracht. Met eindeloos geduld en een strak en uitgekiend voedingsschema zijn de voorwaarden om de vogel kinders groot te brengen. Later komen er veel kraaiachtigen het gezelschap versterken – zoals eksters, kraaien, kauwtjes en vlaamse gaaien. En al dat jonge grut krijgt elk half uur eten van s’morgens vroeg tot s’avonds laat.

Rond half juni rekent De Toevlucht op de komst van veel jonge zwaluwen die verdwalen bij hun eerste oefenvlucht. Tot aan september komen er ook veel baby-houtduifjes. Stadsduiven hebben hun voortplantingspatroon bijna aan de mens aangepast en krijgen vrijwel het hele jaar door jongen.

Ook krijgt de Toevlucht veel te maken met botulisme slachtoffers. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die gedijt in ondiep en vervuild water. De vogels komen verzwakt binnen en worden een aantal keer per dag gespoeld en krijgen de ogen gezalfd. Veel van hen genezen redelijk snel weer. Vooral watervogels worden als eerste getroffen, waarna ook aaseters die door eten van de giftige kadavers worden besmet.

In het najaar kan het wat rustiger zijn, maar de slachtoffers van aanrijdingen, honden- en kattenbeten en letsel door tegen het raam vliegen – blijven komen. Ook komt er een grote hoeveelheid egels naar de opvang.

In de winter zijn de weersomstandigheden bepalend. Bij sterke kou wordt de opvang overspoeld met vogels die in overvolle wakken op het ijs gaan slapen en zo vastvriezen.

Back To Top